Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

"Φιλία...Υπάρχει;"

Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας μετά από αρκετό καιρό μπορώ να πω. Σκέφτηκα πολύ όλο αυτόν τον καιρό και αποφάσισα τελικά να βγάλω στον «αέρα» ένα άρθρο σαν το σημερινό. Σήμερα λοιπόν, ονομασική εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου, θα ασχοληθούμε με την έννοια της φιλίας.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των 33 και πλέον χρόνων έμαθα αλλά και έζησα πάρα πολλά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Για να ξεκινήσουμε ωστόσο την ανάλυσή μας θα πρέπει να χωρίσουμε αυτήν την έννοια σε «ανδρική φιλία» και σε «γυναικεία φιλία».

Ξεκινώντας με την «ανδρική φιλία» θα πρέπει να πούμε πως σίγουρα είναι «σχεδόν» πάντα πολύ πιο δυνατή. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συναισθήματα, αλλά και το δέσιμο των προσώπων είναι αρκετά πιο ισχυρό. Δεν υπάρχουν ζήλιες και φθόνοι αλλά και η αλληλοϋποστήριξη των προσώπων είναι πέρα για πέρα αδιάσπαστη.

Από εκεί και πέρα όμως μια «ανδρική φιλία» δοκιμάζεται πάντα, μα πάντα όμως, όταν στην ζωή των προσώπων μπαίνει το γυναικείο φύλο. Για αυτό τον λόγο παραπάνω αναφέρω τον όρο «σχεδόν πάντα».

Εκεί ο άντρας δοκιμάζεται πάρα πολύ αν θα διαλέξει μια ζωη, «η γυναίκα μου και εγώ μόνο» ή θα επιλέξει να συνεχίσει να ζει την ζωή του όπως πριν, με την προσθήκη ενός ακόμα προσώπου. Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι περισσότεροι άνδρες επιλέγουν να γίνουν το «κοροϊδάκι της δεσποινίδος» πράγμα που τους απομακρύνει απο τους φίλους τους, τους απομακρύνει με δύο απλά λόγια απο την καθημερινότητά τους. Φυσικά και οι «έξυπνες» γυναίκες που μας περιβάλλουν δίνουν στον άνδρα να καταλάβει πως αυτή είναι μια δική του επιλογή.

Ωστόσο να αναφέρω κάπου έδω, πως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την πλευρά της γυναίκας, αλλά και του ανδρός που δέχεται να ταπεινωθεί τόσο, και που δέχεται κυρίως να διαλύσει μια όλοκληρη ζωή που είχε χτίσει εώς τότε.

Θεωρώ πραγματικά πως η παραπάνω αιτία είναι αν όχι η μόνη τότε η κυριότερη, που μπορει να κάνει δύο αχώριστους φίλους (άνδρες) να απομακρυνθούν και τελικά να ξεκόψουν ο ένας από τον άλλο. Γιατί το να μην επικοινωνείς με κάποιον μόνο στο να ξεκόψεις οριστικά από αυτόν οδηγείσαι.

Καταλήγοντας για το θέμα της «ανδρικής φιλίας» να σας πω πως πραγματικά η κοπέλα που αξίζει να σταθεί δίπλα σε έναν άνδρα είναι και αυτή που θα κάνει τα αδύνατα – δυνατά για να μπορέσει να κρατήσει μια τέτοια φιλία δυνατή – αδιάσπαστη μέσα στον χρόνο.

Από εκεί και πέρα να αναφερθούμε και στην «γυναικεία φιλία». Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, έδω δεν υπάρχει τόσο δέσιμο όπως πριν. Κυρίως οι γυναικές φθονούν και ζηλεύουν η μία την άλλη και αυτό βγαίνει πάρα πολύ στις καθημερινές φιλίες τους. Για αυτόν τον λόγο και θα έχετε όλοι και όλες παρατηρείσει πως οι γυναίκες διαλύουν, αλλά και δημιουργούν πολύ πιο έυκολα φιλίες αλλά και εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο ακόμα πιο εύκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως «φίλες» μεταξύ τους ανταλλάσουν άνδρες, και γιατί όχι φλερτάρουν και τον άνδρα της «φίλης» τους.

Φυσικά και εδώ υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που «γυναικείες φιλίες» αντέχουν στο χρόνο, ωστόσο είναι πολύ σπάνιο.

Θεωρώ πως να λες όλο τον κόσμο φίλοι μου και φίλες μου μόνο καλό χαρακτηριστικό δεν είναι. Ίσα ίσα που δείχνει πόσο ευμετάβλητος χαρακτήρας είσαι για να κάνεις παρέα με όλο τον κόσμο και πόσο μάλλον να τους αποκαλείς και «φίλους» σου. Η φιλία είναι κάτι πολύ βαθύτερο και δοκιμάζεται στον χωροχρόνο, δεν είναι κάτι το εφήμερο και πρόσκαιρο.

Να μην ξεχάσω να σας αναφέρω πως και απο την αρχαιότητα οι πιο διάσιμες φιλίες ήταν αυτές μεταξύ ανδρών και όχι γυναικών.

Για το τέλος να σας αναφέρω την γνώμη μου, την γνώμη του Experiences Collector. Για την μεν «ανδρική φιλία» πιστεύω ακράδαντα πως ακόμα και όταν το ένα μέρος που χάθηκε, αποχώρησε απο την φιλία αυτή, γυρίσει και καταλάβει το λάθος του θα είναι καλοδεχούμενο σε αντίθεση με την «γυναικεία φιλία» που δεν συμβαίνει αυτό.

Από εκεί και πέρα να θυμάστε πως η ζωή έχει τεράστιες εμπειρίες, και μια απο αυτές είναι και να έχεις επενδύσει σε λάθος «φίλους». Αλλά και η άλλη εμπειρία είναι να ζήσεις με τον φίλο σου ή την φίλη σου για μια ζωή μαζί, αντέχοντας στα τόσα προβλήματα – ερεθίσματα της καθημερινότητας και δαμάζοντας τα εμπόδια που μας βάζει ο χρόνος.

Protected by Copyscape Duplicate Content Penalty Protection

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.