Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Σύγχρονοι Ραδιοφωνικοί Παραγωγοί!!

Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας. Ελπίζω όλοι και όλες να είστε καλά τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά στη δύσκολη καθημερινότητα που διανύουμε καθημερινά όλοι και όλες μας. Εμείς είμαστε μαζί και σήμερα για να αναλύσουμε ένα θέμα της καθημερινότητας για όσους και όσες ακούν ραδιόφωνο αρκετά συχνά.

Για να λειτουργεί σωστά ένας ραδιοφωνικός σταθμός πρέπει να έχει σίγουρα διαφημίσεις, για να μπορεί να έχει μια υγιή πορεία. Ωστόσο για να κρατηθεί ένας σταθμός σε ένα καλό επίπεδο θα πρέπει να έχει και τους σωστούς και κατάλληλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Στην Ελλάδα βέβαια η έννοια ραδιοφωνικός παραγωγός απλά δεν υπάρχει. Και το λέω αυτό, γιατί πολύ απλά ραδιοφωνικός παραγωγός είναι αυτός που βάζει την μουσική στην εκπομπή του, επιλέγει τι θα εκφωνήσει στο μικρόφωνο, αλλά και έχει την γενικότερη επιμέλεια της εκπομπής του.

Στην Ελλάδα μας, ο «παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής», ή έχει γραμμή από τον σταθμό για το τι θα λέει και τι δεν θα λέει, ή δεν επιλέγει τη μουσική που παίζει (γιατί εκεί παίζονται συμφέροντα με τις δισκογραφικές εταιρίες), ή την επιμέλεια της εκπομπής του δεν την έχει αυτός στα χέρια του με αποτέλεσμα να είναι ένα απλό πιόνι.

Από εκεί και πέρα, να μιλήσουμε για τα λάθη των ατόμων που παίρνουν αυτές τις θέσεις. Κάθε ένας που έχει μια εκπομπή σε ένα σταθμό πρέπει να έχει να πει πράγματα στον κόσμο. Οι περισσότεροι «ραδιοφωνικοί παραγωγοί» βάζουν τραγούδια που τους υποδεικνύουν και αυτοί αναγγέλλουν απλά το κομμάτι στην αρχή του τραγουδιού. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, το άτομο που έχει μια εκπομπή στο ραδιόφωνο πρέπει να μπορεί να μιλάει και μέσα στα κομμάτια για θέματα που αφορούν όλους και όλες. Το να ακούς μονότονα τραγούδια έχει πλέον ξεπεραστεί. Οι «ραδιοφωνικοί παραγωγοί» που κάνουν κάτι τέτοιο απλά ανήκουν στο παρελθόν, σε μια παλιά εποχή που ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να ακούσει κομμάτια εύκολα. Στην εποχή που ανθίσει το internet και ο καθένας και η καθεμία μπορεί να ακούει χωρίς καμία ενόχληση τα τραγούδια που θέλει ο σύγχρονος «ραδιοφωνικός παραγωγός» πρέπει και επιβάλλεται να έχει πράγματα να πει και να ενημερώσει πολυποίκιλα τον κόσμο.

Άλλο ένα σημαντικό λάθος τον παραγωγών είναι να τα βλέπουν όλα όμορφα γύρω τους και όλα πολύ γλυκά. Να μιλάνε στο κοινό λες και μιλάνε σε μωρά, λες και δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται γύρω μας. 

Δυστυχώς υπάρχουν τόσοι και τόσες πραγματικοί και καλοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί στην Ελλάδα και οι σταθμοί εμπιστεύονται άτομα της εγχώριας show biz, που και δεν έχουν ιδέα από αυτό το «λειτούργημα», αλλά πολύ περισσότερο ελέγχονται από τους εργοδότες τους. Βέβαια στην Ελλάδα μας δεν λειτουργεί και τίποτα σωστά, όποτε γιατί, θα μου πεις, να λειτουργήσει αυτό. 

Από εκεί και πέρα η δική μου πρόταση γνωστή, αφού την έχω ξανά αναφέρει. Το δικτυακό ραδιόφωνο είναι ό,τι το καλύτερο σε αυτήν την εποχή στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τουλάχιστον την εκ βάθρων αλλαγή των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών στα FM.



Υ.Γ.: Και επειδή νομίζω, μπορώ μέσα από αυτό το βήμα να εκθέσω και μια προσπάθεια. Η προσπάθεια του Dj ALeJanDRo με την παρέα του, μέσα από τον EllinikosFm είναι πράγματι αξιόλογη και το λέω αυτό, γιατί όταν του ζητήθηκε από σταθμό συνεργαζόμενο με τον Ellinikos Fm να αλλάξει τον τρόπο παρουσίασης της εκπομπής του για να βγει στα ελληνικά FM, μη μιλώντας πάνω στα τραγούδια (για παράδειγμα), απλά χάλασε την συμφωνία. Έτσι θα έπρεπε να κάνει κάθε ραδιοφωνικός παραγωγός που σέβεται τον εαυτό του. Τέτοια σε επιμέλεια - ροή εκπομπής, όπως ο «Εμπειριών Συλλέκτης», δεν υπάρχει αυτήν στην στιγμή στην Ελλάδα και στα ελληνικά FM. Οπότε όλοι και όλες μπορείτε να την ακούσετε η ζωντανά ή από τα άρθρα με την εκπομπή που ανεβαίνουν στο blog μας.      

Protected by Copyscape Website Copyright Protection

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.