Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΝΟΤΙΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 2012-2013!!!


Φίλοι μου και φίλες μου, είμαστε και σήμερα μαζί, για να συνεχίσουμε ανεβάζοντας ένα άρθρο για τον άρχοντα της Ελληνικής διασκέδασης. Ελπίζω όλοι και όλες να είστε καλά τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά και να απολαύσετε το παρακάτω άρθρο όπως ακριβώς και το περσινό, που έκανε ρεκόρ αναγνώσεων από όλους και όλες εσάς.

Ήρθε η ώρα και η στιγμή λοιπόν για να αναλύσουμε το «Νότις Σφακιανάκης, Ιερά Οδός 2012-2013». Ήταν νομίζω η κατάλληλη περίοδος να επισκεφτώ και φέτος, όπως κάνω από το 1995 πλέον, τον Νότι Σφακιανάκη στο χώρου που δημιουργεί διασκέδαση – προβληματισμό. Γιατί σε κάθε επίσκεψη στο χώρο που εμφανίζεται ο μεγάλος σε αξία Καλλιτέχνης, δημιουργείται και ο απαραίτητος προβληματισμός για τόσα και τόσα κοινωνικά φαινόμενα που γίνονται γύρω μας.

Ξεκινώντας από την αρχή, ο χώρος που εμφανίζεται φέτος γνωστός, Ιερά Οδός, και η οδός που εμφανίζεται αλλά και ο ομώνυμος τίτλος του μαγαζιού. Φυσικά για άλλη μια φορά μόλις μπαίνεις δεσπόζει ο θρόνος που εμφανιζόταν στην πίστα πριν δύο σεζόν, όπως και πέρσι άλλωστε. Το πρόγραμμα ξεκίνησε γύρω στις 00:00, με τις απαραίτητες πρώτες φωνές. Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο πολλά υποσχόμενος Βασίλης Δήμας και τελικά καταλήξαμε στους πολύ δυνατούς Mamacitas On Fire. Προσωπική μου γνώμη πως εκεί έχει γίνει ένα λάθος στο πρόγραμμα, αλλά κυρίως στην σειρά. Πιστεύω ακράδαντα πως ο Βασίλης Δήμας έπρεπε να βγαίνει μετά από αυτό το συγκρότημα, γιατί θα κυλούσε πιο ομαλά το πρόγραμμα, αλλά ακόμα περισσότερο γιατί η αξία του Βασίλη Δήμα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από ένα συγκρότημα που μόλις έκανε την εμφάνιση του.

Από εκεί και έπειτα στην πίστα βγήκε «Η καλύτερη συνεργασία του Σφακιανάκη, για χρόνια τώρα», η Φανή Δρακοπούλου. Η Φανή πάρα πολύ σεμνή όσο καμία άλλη εδώ και χρόνια δίπλα στο Νότη, με κομμάτια πολύ δυνατά δικά της αλλά και άλλων καλλιτεχνών τραγουδισμένα από εκείνη πολύ μα πολύ καλύτερα και από τις αυθεντικές εκτελέσεις. Δείχνει να σέβεται απόλυτα το Νότη Σφακιανάκη, και είναι η μόνη που στο πρόγραμμά της είπε «να δώσει ο κόσμος ένα μεγάλο χειροκρότημα για τον Άρχοντα, που θα είναι σε λίγο μαζί μας». Γενικότερα η Φανή Δρακοπούλου με εντυπωσίασε πάρα πολύ θετικά, και με την εμφάνιση της αλλά και με την φωνή της. Νομίζω πως τέτοιες παρουσίες χρειάζεται το Ελληνικό πεντάγραμμο και όχι «κοριτσάκια που δείχνουν τα πάντα» για να ανέβουν δισκογραφικά.
      
Η ώρα 01:15, τίποτα τυχαίο φυσικά (0+1+1+5=7), και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την εμφάνιση του Άρχοντα Νότι Σφακιανάκη. Με ένα χορευτικό από τον Gary Marton και τους χορευτές του και με μια «θάλασσα» να εμφανίζεται επί σκηνής. Το video wall που όλη αυτήν την ώρα έδειχνε διάφορες εικόνες, τώρα δείχνει μια απέραντη θάλασσα που ανοίγει στο κέντρο του και βγαίνει ο Νότις με το ομώνυμο τραγούδι «Εσύ Η Θάλασσα». Όπως είναι φυσικό το πλήθος παραληρεί και φωνάζει ρυθμικά «Νότις – Νότις»…

Ένας Νότις σε μεγάλα κέφια, τραγουδώντας και πολλά από τα νέα του τραγούδια που κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο «16 Αυτοτελείς Ιστορίες», δίνει το ρυθμό με τον λουλουδοπόλεμο να δίνει και να παίρνει. Παλιά, νέα, κοινωνικά τραγούδια, όλα τα περιείχε το πρώτο πρόγραμμα, που θεωρώ πως ήταν από τα πιο δυνατά από όλα αυτά τα χρόνια που ακούω τον Σφακιανάκη. Φυσικά τον βοήθησε πολύ και ο νέος δίσκος σε όλο αυτό αλλά και τα κοινωνικά τραγούδια που λέει και τα αποτυπώνει πια και στο Video wall. Κοινωνικά κομμάτια που τα λέει εδώ και χρόνια ο Νότις αλλά πια όλοι και όλες που τον ακούν κατανοούν πόσο δίκιο είχε όταν τα έλεγε όλα αυτά από το 1995 και όλοι τον λοιδορούσαν. Φυσικά και η συγκίνηση μέσα στο κέντρο την στιγμή αυτή είναι τεράστια και με τον ίδιο τον Σφακιανάκη να γυρίζει πλάτη στον κόσμο  που τραγουδά και να κοιτά τα Video wall και να ραίνει με γαρύφαλλα, άλλοτε τον Σολωμό Σολωμού, άλλοτε τον Τάσο Ισαάκ, άλλοτε την Κύπρο, άλλοτε την Ελλάδα… Αυτό είναι φυσικά το ποιόν του Καλλιτέχνη, αλλά και συνάμα πολύ δύσκολα νοήματα για να κατανοήσουν κάποιοι και κάποιες.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως για άλλη μια χρονιά, κατά την διάρκεια του πρώτου του, προγράμματος ο Νότις φώναξε πάνω στην πίστα όλες τις κοπέλες που κρατούσαν τους δίσκους με τα λουλούδια και με τα πανέρια τους γεμάτα για να τα πετάξει ο ίδιος στον κόσμο που τόσα χρόνια είναι μαζί του σε αυτήν την ξεχωριστή πορεία.

Να πω εδώ πως φέτος στο πρώτο πρόγραμμά ο Νότις ήταν τόσο καταιγιστικός που δεν ανέβηκε κανένας και καμία να χορέψει πάνω στην πίστα. Ακόμα να σας αναφέρω πως όλα τα γκαρσόνια στο άκουσμα της νέα του επιτυχίας «Αν θα σε Χάσω», «χτυπιόντουσαν» στην κυριολεξία.

Από το ίδιο σημείο που έκανε την εμφάνιση του από το ίδιο αποχώρησε για το πρώτο πρόγραμμα και έδωσε την σκυτάλη στον κριτικό λυράρη που ξεσήκωσε σε χορό όλο το μαγαζί.

Αμέσως μετά το ένα, μακροσκελές, κομμάτι του βγήκε η Φανή Δρακοπούλου πάλι ντυμένη πολύ σεμνά αλλά συνάμα και εντυπωσιακά, κρατώντας τον κόσμο πάνω στην πίστα και ολοκληρώνοντας εκείνη την εμφάνιση της με την μεγάλη επιτυχία της «Εκκρεμότητες», με το μαγαζί να σείεται.

Ο Νότις επανήλθε στο δεύτερο πρόγραμμά με πολύ δυνατά τσιφτετέλια του, με κοπέλες καλλίγραμμες να τον συνοδεύουν και να χορεύουν αλλά και με τον ίδιο τόσο μα τόσο υπομονετικό. Και το λέω αυτό γιατί πάνω στην πίστα είχε μαζευτεί τόσος κόσμος που μόνη ενασχόληση του δεν ήταν να χορέψει αλλά να τραβολογάει τον Σφακιανάκη για μια, και άλλη μια, και άλλη μια… φωτογραφία μαζί του. Ο μόνος που ήταν μαζί με τον Νότι ήταν ένας άνθρωπος του μαγαζιού απλά και μόνο για να μην τον «τσαλαπατήσουν». Ανέβηκε στο αναβατόριο μόνο προς το τέλος του δεύτερου προγράμματος του. Πράγμα που τιμά τον Νότι Σφακιανάκη, γιατί πολύ απλά αυτό δεν το βλέπεις πια στις Ελληνικές πίστες, αφού όλοι και όλες οι «ψεύτο σταρ» βγαίνουν με ασφάλεια στην πίστα για να μην τους ακουμπάνε.  

Ο Σφακιανάκης έκλεισε το πρόγραμμά στις 05:30 με τον γνωστό τόσα χρόνια τρόπο του, αλλά συνάμα όλο το πλήθος καθηλωμένο στις καρέκλες του να του ζητάει να πει άλλο ένα κομμάτι…  

Καταλήγοντας να σας πω εν συντομία τα δικά μου συμπεράσματα. Θεωρώ πως πια ο Νότις Σφακιανάκης είναι πιο ώριμος από ποτέ και δεν είναι τυχαίο πως κάθε βράδυ στο μαγαζί του κάνει άλλο πρόγραμμά (κάθε βράδυ λέει άλλα τραγούδια, εκτός από το πρώτο της βραδιάς). Ο κόσμος, ακόμα και αυτοί που δεν τον ακολουθούσαν τόσα χρόνια κατάλαβαν πως όλα αυτά που έλεγε για τα κοινωνικά φαινόμενα και τον κυνηγούσαν, ήταν και είναι τόσο μα τόσο αληθινά. Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κόσμος που τον ακολουθεί απλά πληθαίνει όπως δεν είναι τυχαίο πως όλους τους μουσικούς του τους έχει από τότε που ξεκίνησε, σχεδόν 20 χρόνια τώρα. Βέβαια καταλήγοντας να πω, πως για όσους έχουν ακόμα αμφιβολία για την ποιότητα του Καλλιτέχνη, Νότι Σφακιανάκη, καλό είναι να βγάλουν τις παρωπίδες από την ζωή τους και να δουν τον κόσμο πιο σφαιρικά, πιο αντικειμενικά όπως ακριβώς τον βλέπει και ο Νότις τόσα και τόσα χρόνια.


Υ.Γ. Σε πολύ λίγες μέρες θα έχετε και τις εντυπώσεις μου από το Νέο Δίσκο του Νότι Σφακιανάκη «16 Αυτοτελείς Ιστορίες», που μόλις κυκλοφόρησε (εξαντλήθηκε)  και τον μελετάω ήδη.    
       
Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.