Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ο Νέος Τηλεοπτικός Χάρτης.


Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας. Μετά από καιρό είμαστε πάλι μαζί, για να σχολιάσουμε ένα θέμα της επικαιρότητας. Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει περισσότερο από Σεπτέμβριο, αλλά που έχει κλείσει και διαφαίνεται από τώρα.

Το ότι το τηλεοπτικό τοπίο έχει αλλάξει είναι εμφανές και σε αυτούς που δεν ξέρουν πολλά πράγματα μέσα από τα media. Τον τελευταίο χρόνο είδαμε τηλεοπτικά κανάλια όπως το πάλε ποτέ ισχυρό MEGA να μην μπορεί να πληρώσει ηθοποιούς από σειρές του, να κόβονται παιχνίδια και σειρές με τεράστια επιτυχία και ολοένα να δημιουργείται ένα χρέος στο κανάλι της Μεσογείου που ολοένα και μεγάλωνε. Τα αντίστοιχα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, είχαμε και στο κανάλι του Αμαρουσίου, τον ΑΝΤ-1. Γενικότερα το τηλεοπτικό τοπίο δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την σημερινή καθημερινότητα. Και αφού μειώθηκε αισθητά το διαφημιστικό πακέτο είναι λογικό να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

Για την κρατική τηλεόραση δεν θα μιλήσω και πολύ γιατί την πληρώνουμε για να υπάρχει εσύ και εγώ. Η κρατική τηλεόραση αντέχει, γιατί την συντηρούν οι απλοί πολίτες. Φυσικά εκεί έχουμε άλλα φαινόμενα όπως είναι η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε εκδηλώσεις όπως Eurovision, F1, Ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ και πολλά άλλα τέτοια φαινόμενα. Η δημόσια τηλεόραση κάτω από την καθοδήγηση της Ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στην αμερόληπτη ενημέρωση, αλλά ούτε και στην σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Να τονίσω πως οι απολύσεις από τα ιδιωτικά κανάλια και οι μειώσεις μισθών είναι σύνηθες φαινόμενο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο κρατικό κανάλι. Αντί δηλαδή να ισχύει το αντίθετο, αφού μέσα στην δημόσια τηλεόραση υπάρχουν άτομα που δεν πατάνε καν στο κτήριο της Μεσογείων, αλλά και συνάμα αμείβονται με πάρα πολύ υψηλούς μισθούς. Πράγμα που παραδέχτηκε και εν ενεργεία μεγάλο στέλεχος της κρατικής τηλεόρασης μέσα σε συμβούλιο της ΕΡΤ. 

Μέσα σε αυτό το τοπίο της αβεβαιότητας το κανάλι της Κηφισίας, το STAR, κάτω από την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, είναι έτοιμο από Σεπτέμβριο να αλλάξει εντελώς στυλ. Από τα σοκάκια της κοσμοπολίτικης Μυκόνου, το STAR του Βαρδή Βαρδινογιάννη αλλάζει και γίνεται ενημερωτικό κανάλι. Κατανοώντας το κενό που δημιουργείται στην ενημέρωση, το κανάλι αλλάζει δημιουργώντας ένα πολύ δυνατό πολιτικό δελτίο ειδήσεων με παρουσιαστή που θα συζητηθεί και με σχόλιο μέσα σε αυτό από τον γνωστό, και δυνατό δημοσιογράφο – εκδότη, Νίκο Χατζηνικολάου. Μια υπογραφή που ήθελαν πολλοί να πάρουν, αλλά μόνο ο Βαρδής Βαρδινογιάννης κατάφερε. Φυσικά όλα θα γίνονται κάτω από τα site που διατηρεί ο δημοσιογράφος, και κάθε εβδομάδα το πρόγραμμα του STAR θα διανθίζεται και από μια πολιτική εκπομπή του Χατζηνικολάου που θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και από το site του δημοσιογράφου, enikos.gr, αλλά και από την τηλεόραση του STAR.

Μέσα λοιπόν σε αυτήν την πολιτική αλλά και οικονομική αβεβαιότητα, βλέπουμε ένα κανάλι να χτυπά τον ανταγωνισμό πολύ δυνατά πλέον, αλλά και να αντιλαμβάνεται την αλλαγή πλεύσης που έπρεπε να κάνει. Θεωρώ προσωπικά πως το κανάλι της Κηφισιάς θα ανέβει πάρα πολύ στις ακροαματικότητές του αλλά και συνάμα θα γίνει ένας πολύ δυνατός πόλος ενημέρωσης.

Η άνοδος στις ακροαματικότητες του STAR, συνεπάγεται αυτόματα πως θα πάρει και πολύ μεγαλύτερο διαφημιστικό πακέτο πράγμα πολύ κακό για τα άλλα τηλεοπτικά κανάλια που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα όπως προαναφέραμε. Οπότε αναμένουμε τον Σεπτέμβριο για την αντίδραση των καναλιών αυτών ή για την εξαφάνιση τους.   

Protected by Copyscape Online Plagiarism Test

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.