Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πρωθυπουργός για τα Επόμενα 8 χρόνια!!


Φίλοι μου και φίλες μου καλησπέρα σας. Για άλλη μια φόρα τον τελευταίο καιρό είμαστε μαζί για να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε ένα πολιτικό γεγονός αλλά συνάμα να προσπαθήσουμε μέσα από ενδελεχή σκέψη να προβούμε σε κάποια απλά συμπεράσματα που δυστυχώς δεν μας δίνουν τα Μ.Μ.Ε.

Η εκλογή προέδρου στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το πολιτικό γεγονός των ημερών. Μια εκλογή που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη ήττα της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο, και που καθυστέρησε τόσο μα τόσο πολύ με αποκλειστικά υπεύθυνο τον πρώην πρωθυπουργό που δεν έδινε την καρέκλα του με κανένα τρόπο και με κανένα αποτέλεσμα.

Μετά λοιπόν από τρεις μεγάλες ήττες αποφασίσανε στην ΝΔ ότι είναι ώρα για την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του κόμματος.

Ωστόσο είναι φανερό πως αυτή η σκυτάλη δεν μπορεί να πάει σε κανενός άλλου τα χέρια πέραν από τον ήδη υπηρεσιακό πρόεδρό της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από πολλές απόψεις.

Η πρώτη είναι πως η μεριά Καραμανλή, που κινεί και τα νήματα της παράταξης στην ουσία, επιθυμεί πρόεδρο μικρό σε ηλικία για να μπορέσει να χτυπήσει τον αντίπαλο, παντοδύναμο Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό αφού τα στελέχη που επιθυμεί η πλευρά Καραμανλή δεν βρίσκονται μέσα στην βουλή. Σαν τέτοια στελέχη μπορούμε να αναφέρουμε τον κο Τζιτζικώστα, τον κο Παπανικολάου (δήμαρχος Γλυφάδας) αλλά και τον κο Μπακογιάννη. Αυτό καθιστά απαγορευτική την κίνηση αυτή, δηλαδή ο πρόεδρος του κόμματος να είναι εκτός βουλής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κατά αυτόν τον τρόπο η πλευρά Καραμανλή επιλέγει να στηρίξει τον ήδη υπηρεσιακό πρόεδρο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη με γνώση φυσικά πως η «σωστή» επιλογή θα έρθει σε τέσσερα χρόνια μετά την επόμενη ήττα.

Η δεύτερη άποψη είναι πως πίσω από τον κο Μεϊμαράκη έχουν στοιχηθεί μεγάλα ονόματα του κόμματος όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νίκος Κιουτσούκης, ο Κώστας Τασούλας και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Άλλη μια άποψη είναι πως πάντα αυτός που ήταν στην προεδρία, έστω και σαν υπηρεσιακός, έχει πάντα το πλεονέκτημα και ξεκινάει από μια αφετηρία πολύ πιο κοντά στον τερματισμό.

Κατανοούμε πως για να υπάρξει σωστά ο θεσμός της δημοκρατίας μέσα σε μια χώρα, εκτός από μια δυνατή κυβέρνηση χρειαζόμαστε και μια δυνατή αντιπολίτευση. Έτσι λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βγουν ωφελημένοι μόνο οι δημοκρατικοί κανόνες. Ωστόσο όσο κατανοητό και αν είναι ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατή αντιπολίτευση αυτό δεν μπορεί να γίνει με κανένα νέο αρχηγό παρά μόνο μέσα από την αυτοκριτική και την επισήμανση των λαθών του παρελθόντος για την συγκεκριμένη παράταξη.

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες για την αρχηγία είναι ο κος Τζιτζικώστας, ο κος Μητσοτάκης και κατά πάσα πιθανότητα και ο κος Γεωργιάδης. Μέσα σε αυτές τις σειρές προσπαθώ να σας αναλύσω όσο το δυνατόν τα πραγματικά γεγονότα και να βγάλουμε σωστά και ορθολογικά συμπεράσματα. Μέσα σε αυτά είναι και πως αν ο κος Μεϊμαράκης δεν εκλεγεί με την πρώτη ψηφοφορία, τότε κατά την δεύτερη διαδικασία θα είναι πολύ πιο δύσκολο να έρθει στην πρώτη θέση με αντιπάλους σαν τον κο Γεωργιάδη…

Ωστόσο η πρόβλεψή μου είναι πως ο κος Μεϊμαράκης, εύκολα ή δύσκολα θα ξανά είναι πρόεδρος την Νέας Δημοκρατίας όπως παράλληλα και ο κος Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός για τα επόμενα 8 χρόνια (όπως εξάλλου δήλωσε και ο ίδιος στον πρόεδρο της έκθεσης Θεσσαλονίκης μόλις τον είδε, φυσικά εκτός μικροφώνων).


Υ.Γ. Παραπάνω αναγράφω για τον κος Γεωργιάδη, ότι πιθανότατα θα είναι υποψήφιος, αφού επειδή καθυστέρησε κατά 8 λεπτά να καταθέσει την υποψηφιότητα του, η επιτροπή θεώρησε σκόπιμο να απορρίψει την συγκεκριμένη υποψηφιότητα σαν εκπρόθεσμη. Η συγκεκριμένη απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από ιστορικά στελέχη και παράλληλα δείχνει πασιφανέστατα πως η κατηφόρα την ΝΔ, σε όλα τα επίπεδα, καλά κρατεί.
      

Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστώ για το σχόλιό σας,
Experiences Collector.